Csípős babsaláta
A szárazbabot egy éjszakára beáztatjuk, másnap pedig sóval, fokhagymával, vöröshagymával és babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. A ceruzababot sós, szódabikarbónás vízben leforrázzuk, hogy szép zöld és roppanós maradjon. A babokat külön-külön leszűrjük és lehűtjük.
A háromféle babot egy salátástálban összekeverjük
az öntettel, és az egészet megfejeljük még egy apróra
vágott zöld, hegyes erős paprikával. Fogyasztás előtt
1 órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
Pirított kenyérkockákkal adjuk az asztalra.
Öntet
Közben elkészítjük az öntetet: az olívaolajat elkeverjük a
zúzott fokhagymával, pár csepp citromlével, kevés sóval
és cayenne-i borssal. Ízlésünk szerint adagoljuk hozzá az
erőspaprika-krémet – ne feledjük, hogy csípős salátáról
van szó.