Csirkeleves
Az oroszok legalább olyan jók a töltött tésztákban, mint
mondjuk az olaszok – legyen szó pirogról vagy éppen
a mi derelyénkhez hasonló pelmenyiről.
Odakinn, a kertben ezalatt örömében rotyogott a bográcsban az itthon is jól ismert, csirkeaprólékból és zöldségekből készült leves. Ezt még azelőtt tettem fel, mielőtt nekiláttam volna tésztát gyúrni. Mire a tészta kifőtt,
a leves is elkészült. Ehhez tálaltuk a pelmenyit, ami önmagában is finom eledel. Lehet némi szalonnapörcöt és
hagymát is pirítani hozzá vagy tejföllel megloccsantani.
A tölteléket variálhatjuk: érdemes kipróbálni egy kis hagymával lesütött kakukkfüves gombával.
Pelmenyi
Utóbbit úgy készítettem, hogy a tészta hozzávalóit egy tálban jól eldolgoztam, lisztezett deszkán két milliméteresre nyújtottam. Aztán egy pohárral kerek darabokat vágtam ki, ezekre raktam diónyit a sóval, borssal, sok apróra vágott petrezselyemmel és apróra szelt vagy reszelt vöröshagymával elkevert darált disznóhúsból. A tészta széleit tojással körbekentem, majd egy másik tésztakoronggal lefedtem. A széleket villával lenyomkodtam, és a pelmenyiket sós vízben kifőztem. Pár perc alatt megfőttek. Kiszedtem és némi olvasztott vajjal elkevertem, hogy ne ragadjanak egymáshoz.