Csirkerolád mákmártással
A csirkemelleket középen kettévágjuk. A hártya mentén a kis húsdarabokat kimetsszük – ezeket a leeső darabokat akár bele is darálhatjuk a töltelékbe. A húst egy keskeny, hosszú pengéjű késsel középen felszúrjuk, besózzuk és félretesszük.
A töltelékhez a darált húst összekeverjük az egész mákkal, hozzátesszük a száráról lecsipkedett kakukkfüvet, az apróra vágott sárgarépát és póréhagymát. Megsózzuk, durva borssal megszórjuk, hozzáadjuk a tojást és az egészet összekeverjük. Belekanalazzuk egy habzsákba, majd a masszát betöltjük az előkészített csirkemellekbe. A roládokat tepsibe tesszük, öntünk rá egy kevés olajat meg egy pohár vizet, azután lefóliázzuk, és 160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt megsütjük.
Mártás
A mákmártáshoz a vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet és világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a darált mákot, és éppen csak megforgatjuk a vajas rántáson. Felöntjük a tej és a víz keverékével, azután fahéjjal, sóval és cukorral ízesítve összeforraljuk. Tálaláskor a mártást a hús mellé öntjük.