Csokis kuglóf
Egy másik kuglófváltozatot is ajánlok a megszokottabb, finom lisztből sütött tésztára. Az olvasztott vajat kikavarom a tojássárgájával, cukorral összekevert vaníliás cukorral, majd belekeverem a fél dl langyos tejjel és a teáskanálnyi cukorral felfuttatott élesztőt. Belereszelem a fél citrom héját, megszórom a mazsolával, és apránként hozzáadagolom a lisztet meg a tejet. Ezután az egész tésztát hólyagosra kavarom, majd elvegyítem a tojásfehérjéből vert kemény habot is. S most következik az, amitől látványos és különleges lesz a kuglóf: a tésztát belisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagságú négyszög formára nyújtom. Meghintem két tábla reszelt csokival, majd föltekerem. A szélét és a két végét összenyomkodom, hogy a csoki ne folyjon ki belőle, majd a tésztát kör alakban a vajjal kikent, kilisztezett, mandulával megszórt formába helyezem és megkelesztem, amíg kétszeresére nem dagad – ez kb. félóra. 180 fokra előmelegített sütőben 55-60 percig sütöm, majd a sütőből kivéve hagyom pihenni. Ha kihűlt, kiborítom, és porcukrot szitálok rá.