Csokoládécsemege
Rumos meleg vízbe áztatjuk az apró darabokra vágott aszalt gyümölcsöket. Előkészítünk egy kisebb meg egy kicsit nagyobb lábast. A nagyobba teszünk annyi vizet, hogy ha rátesszük a kisebbet, az ne érjen bele a vízbe. Felforraljuk a vizet. A kisebb lábasba beletördelünk 20 dkg étcsokoládét, beletesszük a kisebb darabokra vágott vajat, hozzászórjuk a cukrot meg a neszkávét, és a gőz
felett kevergetve összeolvasztjuk. Közben egy hosszúkás őzgerincformát kibélelünk átlátszó fóliával. Levesszük a gőzről az összeolvasztott, ízesített csokoládét. Belekeverjük a durvára tört kekszet és a leszűrt aszalt gyümölcsöket. A fóliával kibélelt formába simítjuk, és legalább két órán át hűtjük.
Bevonat
Elővesszük a lehűtött süteményt, deszkára borítjuk. Lehúzzuk róla a fóliát. Ismét vizet forralunk a nagyobbik lábasban, rátesszük a kicsit. Beleöntjük a tejszínt. Ha már felforrósodott, akkor beledobunk 10 dkg összetört csokoládét, kevergetve összeolvasztjuk. Ha már teljesen egynemű, akkor egy evőkanál segítségével ráöntjük a kekszes rúdra. Nem baj, ha nem teljesen egyenletes a bevonat. Aszalt gyümölccsel megszórjuk. Ha megdermedt, szeletekre vágva kínáljuk.