Csongrádi ostorrétes
Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros tejben. Egy tálban összekeverjük a maradék tejet egy evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, egy egész tojással meg egy tojássárgájával, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a lisztet, és rétestészta keménységű tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kicsi liszttel vagy langyos vízzel korrigáljuk az állagát. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Utána átgyúrjuk, és három egyforma cipót formálunk belőle. Mindegyikből egy-egy kerek lapot nyújtunk. Egy asztalra nagy abroszt terítünk, meglisztezzük, a közepére tesszük az egyik tésztalapot, vastagon megkenjük olvasztott Rama Vajas ízzel, rárakjuk a másikat, azt is megkenjük, végül rárakjuk a harmadikat. Ezt a három tésztaréteget együtt a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott Rama Vajas ízzel, megszórjuk a maradék cukorral. Az abrosz segítségével feltekerjük, mint a rétest. Egy sütőpapírral bélelt tepsin lazán, csigavonalban felcsavarjuk. Megkenjük félretett tojásfehérjével, megszórjuk a durvára tört mogyoróval vagy dióval. Hagyjuk pihenni nagyjából félórányit, utána 180 fokos sütőben szép ropogósra sütjük. Hagyjuk kihűlni, utána porcukorral megszórjuk. Nem késsel vágjuk, hanem kézzel tépjük darabokra.