Csülkös kenyér
A lisztet elkeverjük a sóval. Az élesztőt 1 dl langyos vízben egy pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a megkelt élesztővel, az olívaolajjal, és annyi langyos
vízzel (1,5-2 dl), hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, azután langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Közben a csülköt megszabadítjuk a bőrétől meg a zsíros részektől, és 1 cm-es kockákra vágjuk. A tésztát enyhén lisztezett deszkára terítjük, megszórjuk a csülökkockákkal,
majd föltekerjük, mint a bejglit. Kiolajozott-kilisztezett szögletes sütőformába tesszük, ebben hagyjuk kelni további 10-15 percig.
Vizes kenőtollal áthúzzuk a tetejét, meghintjük színes borssal, és a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen átsült-e.) Főtt tojással, tormával, kovászos uborkával tálaljuk.