Cukros kalács

Cukros kalács

Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk rá egy teáskanálnyi cukrot, hagyjuk felfutni. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet. Beleszórjuk a sót, a maradék cukrot, majd beleöntjük a felfutott élesztőt. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájákat is beletesszük a tálba, a fehérjéket félretesszük. Ráöntjük a maradék langyos tejet, majd 15 percig dagasztjuk, közepesen lágy tésztát kell kapnunk, ha kell, korrigáljunk kevés langyos tejjel vagy liszttel. Ha már szépen kidolgozott a tésztánk, öntsük bele a megolvasztott langyos vajat, majd azzal is dagasszuk még öt percig. Formáljunk cipót belőle, fél marék liszttel szórjuk meg a tetejét, takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
A megkelt tésztát két cipóra osztjuk. Egyesével vékonyra kinyújtjuk, tojásfehérjével megkenjük, alaposan megszórjuk kristálycukorral. Pizzavágóval
vastag csíkokra vágjuk. Sütőpapírt fektetünk egy sütőlapra. A csíkokat kicsit elcsúsztatva egymásra fektetjük, majd a sütőpapíron csigaszerűen feltekerjük
úgy, hogy a cukorral megszórt oldaluk kifelé nézzen, szépen elrendezzük (azért jó itt megtekerni, mert akkor
már nem kell az átemeléssel bajlódni). Ugyanezt megcsináljuk a másik tésztacipóval is. A két nagy csigát
megint letakarjuk, hagyjuk a duplájára kelni. 200 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni. 5 perc múlva levesszük a hőfokot 170 fokra, és pirosra sütjük a kalácsokat. A forró süteményeket rácsra téve kihűtjük.

kaloria 210 CAL
ido 260 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink