- Az élesztőt összekeverem a langyos tejjel és a cukorral, 15 percig állni hagyom. Eközben habosra keverem a vajat a vaníliás cukorral, sóval, citromhéjjal és 2 tojással. Apránként hozzáadom a lisztet és az élesztős-cukros tejet is, majd foszlós, szakadós és természetesen csomómentes tésztát gyúrok.
- Hosszú, vékony rudat formázok belőle, és körülbelül 20 cm-es darabokra vágom. A darabokat félbehajtom, két szárukat összesodrom.
- A kalácskák persze számtalan variációban fonhatók; ha a 20 centi nem elég hosszú a kívánt fonathoz, akkor nagyobb darabokat vágok a rúdból. A tetejét megkenem a maradék két tojás sárgájával, majd megszórom barna cukorral (azért ajánlom a barna cukrot, mert a szemek a meleg hatására sem folynak össze).
- Kivajazott sütőformába helyezem, és kb. 40 percig kelesztem.
- Közben 200 fokra – 8 fokozatú gázsütőben 6-os – előmelegítem a sütőt, és a megkelt tésztát 20-25 percig sütöm.
Hozzávalók
4 személyre