A datolyát annyi forró vízzel öntjük le, amennyi ellepi, majd hagyjuk állni.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáforgatjuk a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót. Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a barna cukrot, a mézet, az olajat és a vaníliaőrleményt. Mindezt hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és fakanállal alaposan összevegyítjük.
Leszűrjük a datolyát, apró kockákra vágjuk. A dióval együtt beleforgatjuk a tésztába.
Egy hosszúkás sütőformát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül egy óra alatt megsütjük. Ha késznek látjuk, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe is. Ha igen, kivesszük a sütőből, hagyjuk hűlni pár percet, majd a papírral együtt átemeljük egy sütőrácsra, és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.