Debreceni fonatos

ELŐKÉSZÍTÉS: 45 perc – KELESZTÉS: 2 óra – Egy pohárba morzsoljuk a friss élesztőt, rászórunk egy nagy csipetnyi cukrot. Öntünk rá langyos tejet, összekeverjük, és hagyjuk felfutni. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkavarjuk a maradék cukorral és a sóval.

Meglangyosítjuk a tejet, odakészítjük a kezünkhöz. A lisztre öntjük a felhabosodott élesztőt, a tojássárgáját, ráöntünk két deci langyos tejet, és elkezdjük dagasztani. Szép, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát szeretnénk kapni, ha szükséges, pici tejet adhatunk hozzá. Ha már szép fényes a tészta, és elválik az edény falától, beledagasztjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat is. Végül cipót formázunk belőle, tiszta abrosszal letakarjuk, és hagyjuk kelni. Ha a duplájára nőtt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk.

Körülbelül 20 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. Egyik részéből pereceket hajlítunk, a másik feléből dupla karikákat: kettőt-kettőt összefonunk, kör alakba összehajtjuk, a végeket összecsippentjük. Egy deszkára rakjuk, könnyű konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyen ismét hagyjuk kelni körülbelül fél órát. Végül bő olajat forrósítunk egy nagy serpenyőben, és fedő nélkül szép pirosra sütjük a fonatosokat. Ha kicsit hűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk.

kaloria 130 CAL
ido 165 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink