Tészta
Nagy tálba öntjük a lisztet, elkeverjük a sóval, a porcukorral meg az őrölt fahéjjal. Ráreszeljük a fagyos vajat. Összevegyítjük a cukros-sós liszttel, majd gyors kézzel összegyúrjuk a tojássárgájával és annyi hideg borral vagy vízzel, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk. Öt perc pihenés után kerekre kinyújtjuk, kibélelünk vele egy nagy piteformát úgy, hogy az oldalfalát is fedje. Legalább félórán át hideg helyen pihentetjük.
Krém
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk. A felét fél deci víz társaságában egy lábasban megpároljuk. Ha már majdnem kész, belekeverjük az alma másik felét is, azzal már csak 1-2 percig főzzük, így izgalmas, darabos lesz a töltelék. Fahéjjal, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Megszórjuk a zsemlemorzsával a hideg tésztát, majd rákenjük a kihűlt almatölteléket. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kivesszük, lehűtjük a sütőt 140 fokra.
Dióhab
Habot verünk a tojásfehérjékből, kiskanalanként adagolva hozzá a cukrot. A végén belekeverjük a darált diót is. Ráhalmozzuk a torta tetejére, kis csúcsokat húzunk belőle, és gyenge tűznél még 20-25 percig szárítjuk. Langyosra hűtve tortaszerűen szeleteljük. Nagyon finom hozzá a vaníliafagyi.