Diós bejgliszelet

Belemorzsoljuk a hideg tejbe az élesztőt, hozzákeverjük a tojássárgáját. Az állványos robotgép táljába szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a porcukrot és a sót, majd ezt a keveréket összemorzsoljuk a fagyos vajjal és zsírral. Hozzáöntjük az élesztős, tojásos tejet, majd géppel kidagasztjuk. Ha túl kemény a tészta, kis tejet még adhatunk hozzá. A kész tésztát három egyforma részre osztjuk. Mindegyikből kis cipót formázunk, egyesével átlátszó fóliába csomagoljuk, és betesszük egy órára a hűtőszekrénybe.

Amíg pihen a tészta. elkészítjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a zsemlemorzsával. Összefőzzük a vizet a cukorral, leforrázzuk vele a diós keveréket. Hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a baracklekvárt.

Az egyik lehűlt tésztagombócot 20 × 26 cm-es téglalappá nyújtjuk. Belefektetjük egy megfelelő méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe. Rákenjük a töltelék felét. Ezt még egyszer megismételjük, majd a tetejét is lefedjük a harmadik gombócból nyújtott téglalappal.

Szétválasztjuk a tojást. Az összeállított tészta tetejét lekenjük a felvert tojássárgájával, és visszatesszük a hűtőszekrénybe egy órára. Utána kivesszük, lekenjük a villával felvert fehérjével, és most már szobahőmérsékleten hagyjuk még 1-1,5 órát pihenni.

Végül 180 fokos sütőbe toljuk, és szép pirosra sütjük.

Gesztenyés-diós kalács

kaloria - CAL
ido 85 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink