Tészta
A dagasztótálban fakanállal összekeverünk 15 dkg lisztet
az élesztővel, egy evőkanál cukorral és 2 dl langyos vízzel.
Letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1-2 órát.
Hozzáadjuk a langyos tejet, a maradék lisztet, cukrot, csipet sót, és 20 percig dagasztjuk. A vége felé beledagasztjuk a langyos vajat. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Közben elkészítjük a töltelékeket.
Máktöltelék
A máktöltelékhez kis lábasban összekeverjük a cukrot,
a mákot és a tejet, alaposan összemelegítjük, aztán teljesen kihűtjük.
Diótöltelék
A diótöltelékhez száraz serpenyőben halványan megpörköljük a diót. Ledaráljuk, kis lábasban összekeverjük a tejjel és a cukorral, felforraljuk, lehűtjük.
Lekváros töltelék és összeállítás
Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, könnyedén
átgyúrjuk, utána három cipóra osztjuk, két nagyjából
egyformára és egy kisebbre. A cipókat vékony téglalappá
nyújtjuk. A legkisebbet megkenjük sűrű szilvalekvárral,
lazán (hogy tudjon majd még kelni) feltekerjük, mint
a bejglit. Alaposan kizsírozzuk a formát, az aljába körben
belefektetjük a legkisebb tekercset. A következő cipót is
kinyújtjuk, megkenjük a teljesen hideg diótöltelékkel, feltekerjük, karikában ezt is szépen ráfektetjük a lekváros
tésztára. Utolsó réteg a mákos.
Letakarva hagyjuk jól megkelni.
220 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, 5-10
perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet 200 fokra, aztán
még tovább 170 fokra. Át kell sülnie, ha esetleg nagyon
pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral.
Ha kész, kivesszük a sütőből. Hagyjuk annyira kihűlni,
hogy még forró legyen a forma, de már meg tudjuk fogni
kézzel – ekkor rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük.
Tálalás előtt a tetejét vastagon megszórjuk porcukorral.