Dóriék egyszerű diótortája
Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojások sárgáját habosra keverjük a vízzel, a cukorral meg a vaníliás cukorral. Egy másik edényben összeforgatjuk a finomra darált diót a liszttel, majd a felvert habot és a diós lisztet adagonként összevegyítjük a habos, cukros tojássárgájákkal, ügyelve
arra, hogy ne nagyon törjük meg a habot. Sütőpapírt vágunk egy kerek forma aljába, beleöntjük a diós piskótát, és 180 fokon készre sütjük.
Krém
Habosra keverjük a vajat a porcukorral meg a vaníliás cukorral. Felforraljuk a tejet, leforrázzuk vele a darált diót, ha kicsit kihűlt, összeforgatjuk a vajas krémmel, s ízesítjük a rummal.
A teljesen hideg piskótát keresztben három egyforma széles lapra vágjuk. Minden szintet megkenünk a diókrémmel, kívülről is bekenjük a süteményt. Hagyományosan egész diószemekkel díszítjük.