Egy kuglófformát alaposan kikenünk vajjal, meghintünk liszttel. A meggyet leszűrjük, lecsöpögtetjük. (A levére nem lesz szükségünk.)
Nagy keverőtálba tesszük a puha vajat, hozzátesszük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sót, és kézi robotgéppel jól kihabosítjuk. Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, azokkal is kihabosítjuk.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, majd ezt hozzádolgozzuk a tojásos-vajas alaphoz. A tésztát két részre osztjuk, az egyikbe belekeverjük a tejjel fellazított kakaóport.
A világos tészta felét beleöntjük az előkészített kuglófformába, teszünk rá pár evőkanál kakaós tésztát. Villával örvényszerűen kicsit átkeverjük. Rárakosgatjuk a lecsöpögtetett meggyszemeket. Ráöntjük a maradék világos tésztát, végül erre a kakaósat, és villával ezt is kicsit összekeverjük.
175 fokos sütőbe toljuk, és 55-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha igen, akkor rácsra állítjuk, teljesen kihűtjük.
A hideg kuglófot kiborítjuk a formából, majd egy tányérra állítjuk. Gőz felett összeolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal, bevonjuk vele a süteményt. Végül forgácsolunk rá fehér csokoládét. Ha megdermedt rajta a máz, akkor szépen lehet szeletelni. Adhatunk mellé tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot.