Meghámozzuk mind a kétféle burgonyát, és felvágjuk kisebb kockákra. Beledobjuk egy fazékba, öntünk rá körülbelül másfél liter vizet. Megsózzuk, beleszórjuk az őrölt köményt, és elkezdjük főzni.
Egy másik fazékban vizet forralunk. A kelkáposzta külső, piszkos leveleit kidobjuk, a többit csíkokra vágjuk. A fazékban forró vízhez adunk egy teáskanál sót és egy fél kávéskanál szódabikarbónát, beledobjuk a kelt, és egy percig forraljuk. Leszűrjük.
Ha a krumpli megfőtt, kivesszük a harmadát, és átturmixoljuk. Visszaöntjük a fazékba. Hozzáadjuk a leforrázott kelleveleket, a zúzott fokhagymát, a felkarikázott virslit, és forraljuk még pár percig, közben rászórjuk az őrölt pirospaprikát, és elkeverjük benne, hogy szép rózsaszín legyen a leves színe. Darálunk rá egy kis fekete borsot is.