Édesköményes töltött cannelloni
Előbb a tölteléket készítem el, ehhez a darált húst (esetleg a ledarált maradék pörköltet vagy melegszendvicskrémet) hagymával, fokhagymával, sóval fűszerezem, a paradicsompüré felével elkeverem, s egy-két felkockázott paradicsomot meg 5 dekányi reszelt edami sajtot is teszek bele. Beleütök két tojást, és nem feledkezem meg a friss fűszerekről sem.
A tésztát sosem főzöm meg előre – ha nem sajnálom
tőle a paradicsomlevet, majd sütés közben megpuhul. A
cannellonikat kiskanál segítségével megtöltöm a húsos
péppel, s mindegyik cső végeibe egy-egy fetasajt-kockát dugok. A tűzálló tálat szeletelt baconnal kibélelem, majd sorba lerakom a megtöltött tésztákat. Paradicsomszeletekkel beborítom, rászórom a zöldbabot meg a felszeletelt édesköményt. A maradék sűrített paradicsomból meg némi paradicsomléből öntetet keverek, bazsalikommal fűszerezem, s ezzel öntöm le bőségesen a tésztát. Előmelegített sütőbe teszem, s megszurkált fóliával leborítva legalább félórát sütöm. Ezután a fóliát leveszem, húszdekányi sajtot reszelek a tetejére. Annyi időre teszem még vissza, hogy a sajt rápiruljon, ráolvadjon.