Égetettcukor-torta
A csésze cukrot egy 24 cm-es lábasban karamellizáljuk a tűzhelyen. (Fontos, hogy olyan lábast válasszunk, amit azután betehetünk a sütőbe. A tortaforma erre a célra nem alkalmas.) Levesszük a tűzről, és az edényt forgatva a karamellt a falára is felügyeskedjük.
A tejet elkeverjük 5 egész tojással, az 5 evőkanál kristálycukorral meg a vaníliás cukorral, majd beleöntjük a karamellel bevont lábasba. Betesszük a sütőbe, és 180-200 fokon körülbelül 30 percig sütjük, amíg a tejes tojás összeáll.
Közben elkészítjük a piskótát: a 6 tojás fehérjét kemény
habbá verjük. A sárgáját a porcukorral kikeverjük, a habhoz adjuk, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát ráöntjük a lábasban várakozó masszára, és 20-25 percre visszatesszük a sütőbe. Amikor a piskóta kezd elválni az edény falától, elkészült a süteményünk. Kivesszük a sütőből, negyedórát pihentetjük, és egy nagy tálcára borítjuk. Egy éjszakát pihentetjük, majd másnap teljesen hidegen szeleteljük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.