Egybefont mákos-diós kalács
Változatosabbá tehetjük a kalácsot, ha egy kis töltelékkel gazdagítjuk. Tésztáját az előző recepthez hasonló módon
készítem: az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral megfuttatom, beleöntöm a lisztbe, a többi hozzávalóval
együtt összegyúrom, s hagyom kb. egy órát kelni.
Töltelék
Közben elkészítem a tölteléket. A hozzávalókat – külön a dióhoz, külön a mákhoz – összekeverem. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg a massza, mert akkor sülés közben szétrepedhet a tészta. A megkelt tésztát két egyenlő nagyságú darabra választom, téglalap alakúra nyújtom, először az egyiket megkenem a diós töltelékkel, feltekerem, majd a másik rúd következik a mákkal. Az így kapott két rudat összefonom. Egymás mellé teszem a rudakat, és egyiket a másikra hajtom, óvatosan, ki ne szakadjon a tészta. Ha ezzel végeztem, egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelek kivajazott sütőpapírral, a fonatot belehelyezem, középre egy hőálló poharat teszek úgy, hogy kívülről sütőpapírral bevonom, nehogy ráragadjon a kalács. A tészta tetejét tojássárgájával megkenem, és a sütőformában kétszeresére kelesztem. 10 percig nagy lángon, 200 fokra előmelegített sütőben sütöm, majd lassú tűzön, 180 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) kb. 40 percig. A sütőben, a formában hagyom fokozatosan kihűlni.