Erdélyi juhtúrós prósza
Édesapám felmenői erdélyiek – ezért is ajánlom szívesen az alábbi erdélyi ételt. A kukoricadarát a tejben megfőzöm; akkor jó, ha tejbegrízszerű alapot
kapok. Kivajazott teflontepsibe teszem, és fakanállal szépen elsimítom benne maximum két centi vastagon.
Ezt az alaptésztát 150 fokos sütőben 20-25 percig sütöm, amíg pirosodni nem kezd a teteje. Közben elkészítem a rá való tölteléket. A juhtúrót összetöröm, majd alaposan elkeverem a tejföllel és a reszelt sajttal. Ezután adom hozzá a csokornyi, apróra vágott kaprot.
Más fűszert nemigen igényel – a juhtúró egyébként is sós, és a kaporral együtt nagyon egyedi, karakteres
ízt ad. A házi tejtermékeknek hála krémszerű tölteléket kapok. A pirulásnak indult tésztát kiveszem a sütőből, és a masszát rákenem – lehetőleg ugyanolyan vastagon, mint maga a tészta. Újabb 20-25 percre visszatolom a sütőbe. Hidegen és melegen, süteményként meg előételként egyaránt fogyasztjuk,
akárcsak gombás vad mellé köretnek, pogácsaszaggatóval formázva. Lehet fokozni az ízhatást: egy kávéskanálnyi tejföllel a tetején, no és
egy pohárka juhfarkkal…