Levendulás creme brulée
A tejet elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a levendulaszirmokat, az egészet felforraljuk, majd egy kicsit hűlni hagyjuk. A tojássárgájákat a cukorral jól kikeverjük, és rászűrjük a langyos tejet. (A forró tejtől ugyanis kicsapódna a tojássárgája). Az egészet jól elkeverjük, és behűtött, lapos formákba vagy hideg tűzálló csészékbe töltjük, kb. 2-3 cm magasan. A formákat tepsibe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy a krém magasságáig érjen, azután 120 fokon kb. 40 percig sütjük. Végül egy serpenyőben a porcukorból aranysárga karamellt készítünk, és a krém tetejére öntjük. Ha van türelmünk megvárni, míg kihűl, a roppanós karamellréteg alól kanalazhatjuk ki a levendulától illatos, könnyű, égetett krémet.