Fácánleves
A megmosott, feldarabolt fácánt a belsőségekkel együtt
hideg vízben feltesszük főni. Miután felforrt, leszedjük a habját, és hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt répaféléket, a zellert meg a vöröshagymát egészben. Sóval, borssal és lestyánnal ízesítve a levest nagyon lassú tűzön, gyöngyözve készre főzzük.
Gombóc
Amikor megfőtt, kiszedjük a fácán máját, a szívét, a zúzáját
meg az egyik combját, és az egészet együtt ledaráljuk.
Hozzáadjuk a kevés olajon megfonnyasztott, apróra vágott
vöröshagymát, a finomra aprított petrezselymet, a tojásokat, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy gombócokat tudjunk belőle formázni. A masszát sóval, borssal ízesítjük, és forrásban lévő sós vízbe gombócozzuk. Pár perc alatt kifőzzük. Akkor kész, ha a gombócok feljöttek a víz tetejére.