Fahéjas briós

Meglangyosítunk fél deci tejet, belekeverünk egy kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk felfutni.

A többi tejet langyosra melegítjük a vajjal együtt. Egy robotgép táljába szitáljuk a lisztet, hozzátesszük a maradék cukrot, a sót, alaposan összekeverjük. A közepébe egy mélyedést vájunk, ide öntjük a tojást, a langyos, vajas tejet, valamint a felhabosodott élesztős tejet. Tíz percig lassú fokozaton dagasztjuk, majd fokozatosan növeljük a sebességet, és addig dagasztjuk a tésztát, míg szép fényes nem lesz, és el nem válik az edény falától. Ekkor cipóvá formázzuk, áttesszük egy kelesztőtálba, letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni (körülbelül egy óra).

A töltelékhez habosra keverjük a puha vajat a barna cukorral meg a fahéjjal. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, és kinyújtjuk egy körülbelül 50 × 40 centis téglalappá. Képzeletben harmadoljuk. Az alsó kétharmadot megkenjük a fahéjas cukros vajjal. Ráhajtjuk az üresen maradt harmadot a megkent rész feléig, majd ennek a tejére hajtjuk a megkent alsó tésztacsíkot is (mintha szimplán hajtogatnánk). Így kapunk egy három rétegű tésztacsíkot. A rövid oldalával párhuzamosan 12 csíkra felvágjuk éles késsel vagy pizzavágóval.

Az így kapott tésztadarabokat hosszában három csíkra vágjuk, úgy, hogy az utolsó fél centi egyben maradjon. Hármas fonással befonjuk, majd ezt a hosszú fonatot felcsavarjuk. Belehelyezzük egy muffinsütő mélyedéseibe (nem kell a formát kivajazni előtte). Letakarjuk, és hagyjuk ismét fél órán át kelni.

Összekeverjük a felvert tojást a tejszínnel, lekenjük vele a megkelt briósok tetejét. 180 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Almás-diós aranygaluska fahéjas öntettel

kaloria - CAL
ido 170 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink