Fahéjas csigakalács
Nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe kis mélyedést vájunk, ide morzsoljuk az élesztőt. Szórunk rá egy teáskanálnyi cukrot, öntünk rá körülbelül fél deci langyos tejet, húzunk a tetejére lisztet, és így hagyjuk állni fél órát. Utána hozzáöntjük a maradék langyos tejet, beleszórjuk a többi cukrot és a csipet sót, és szép lágy tésztát dagasztunk belőle, ha kell, kis langyos vizet is adhatunk még hozzá. Ha már összeállt a tészta, és elválik az edény falától, beledagasztjuk a megolvasztott,
langyos vajat is. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kétfelé osztjuk. Egyesével nagyon vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát vastagon lekenjük olvasztott vajjal. Összekeverjük a porcukrot a vaníliás cukorral és a fahéjjal, rászórjuk
a felét a tésztára. A hosszú oldalával párhuzamosan elkezdjük felcsavarni. Ha három-négy centi vastag már, akkor megállunk, éles késsel levágjuk a tésztahengert, és egy kizsírozott kerek formában csigavonalban elkezdjük le rakni. Ismét csavarunk, vágunk, és ugyanazt folytatjuk a másik cipóval is. Ha az edény alja megtelt, akkor egy második emeletet is tekerünk rá. Letakarva hagyjuk kelni, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Öt perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra, és készre sütjük. Félidőben
kivesszük, lekenjük felvert tojással, és folytatjuk a sütését.