Először a piskótát sütjük meg. Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. Állványos robotgép táljába ütjük a 8 tojást, hozzáadjuk a cukrot, és fehéredésig habosítjuk. Alacsonyabb sebességre állítjuk a keverőkart, és hozzáadjuk a cukros tojáshabhoz az írót és a vaníliaőrleményt. Alaposan összekeverjük. Több adagban beledolgozzuk a lisztes keveréket, fakanállal vagy szilikonspatulával.
Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elosztjuk közöttük a masszát, és 180 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt megsütjük. A kész piskótát rácson kihűtjük.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A kétféle csokit összevágjuk, és gőz felett vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Ráöntjük a felforrósított tejszínt, és egynemű, sima krémmé keverjük. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Közben egy tálban a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, a vaníliaőrleménnyel, a sóval és a mascarponéval. Hozzádolgozzuk a kihűlt tejszínes csokit. Alacsony fokozaton belekeverjük a kakaóport is, végül még egy-két percig habosítjuk a krémet.
A kihűlt piskótáknak levágjuk a szélét, és mindegyiket hosszában elfelezzük, így kapunk négy egyforma hosszú piskótacsíkot. A csokoládékrém felét rákenjük a csíkokra. Az első csíkot felcsavarjuk, majd ráállítjuk egy tortatál közepére. A következő csíkot hozzáillesztjük a feltekert piskóta végéhez, és spirál alakban rátekerjük, így folytatjuk a maradék piskótacsíkokkal. Ha esetleg szét akarna nyílni a torta, egy sütőpapírral fogjuk össze. A tetejére kenjük a félretett krém harmadát, és legalább négy órára berakjuk a hűtőszekrénybe.
A maradék csokoládékrémet habzsákba töltjük. A lehűlt torta oldalára egy-két rózsát nyomunk belőle, majd függőleges csíkokat húzunk, a fa kérgét utánozva. Villával is átrajzoljuk. Ismét hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen a krém.
Tálalás előtt díszítjük a tetejét kókuszreszelékkel, kandírozott naranccsal, rozmaringgal, gránátalmamagokkal.