Nagyon apróra felvágjuk a paradicsomot (a koktélparadicsomok kivételével). Egy szitába tiszta konyharuhát terítünk, beleöntjük a paradicsomot. Teszünk alá egy tálat, és egy éjszakán át hagyjuk csöpögni (ha megsózzuk, akkor kevesebb idő is elég). Nyomkodni nem szabad, mert akkor a piros rostok is átmennek a lébe.
Másnap reggel a szép fehér levet felrakjuk főni. Egy evőkanál lisztet vagy keményítőt csomómentesre keverünk egy kis vízben, hozzákeverünk még két deci tejszínt és két deci vizet, és besűrítjük vele a levest, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Az öt deci tejhez adunk még három deci vizet, megsózzuk, és megfőzzük benne a kukoricadarát. Ha kihűlt, gombócokat formázunk belőle.
A zöldfűszereket annyi olívaolajjal turmixoljuk össze, amennyi bőven ellepi, adunk hozzá egy pici sót is. A koktélparadicsomot egy serpenyőben pici olívaolajon megsütjük. Tányérokba szedjük a levest, rakunk bele gombócokat, végül egy-egy szem sült paradicsomot és bazsalikomos olajat rakunk rá.