Először a tésztát állítjuk össze. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az összes hozzávalót, a legegyszerűbb egy késes betétű robotgépben. Cipót formázunk belőle, átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább egy órán át hűtjük hűtőszekrényben.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a tölteléket. Keverőtálba tesszük a tojássárgájákat, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliaőrleményt, a sót, kézi habverővel alaposan kihabosítjuk.
Csomómentesre keverjük a keményítőt a tej felében, hozzáforgatjuk a habos tojássárgájákat. A tej másik felét felforraljuk egy vastag talpú lábasban. Folyamatos keverés közben hozzáöntjük a habos tojássárgájákat, és kis lángon pudingsűrűségűre főzzük.
A lehűlt, pihentetett tésztát a piteformánknál 3 centivel nagyobb körlappá nyújtjuk. Nyújtófa segítségével beleemeljük a formába, belenyomkodjuk. A lelógó széleket éles késsel levágjuk (érdemes a fagyasztóban összegyűjteni a maradékokat, egyszer majd összegyűlik egy pitényi adag). A tésztát villával megszurkáljuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és tíz percig elősütjük.
Beleöntjük a vaníliás krémet, visszatoljuk a sütőbe, és szép barnára sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből, és a tetejét megszórjuk kristálycukorral. Még öt percre visszatoljuk a sütőbe, hogy rákaramellizálódjék a cukor. Kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.