Fonottkalács-koszorú
A termékenységet szimbolizáló fonott kalács készítésénél – akárcsak a fánktésztánál – fontos, hogy az alapanyagokat legalább egy órával a felhasználás előtt meleg helyre tegyük. 1 dl langyos tejbe beáztatom az élesztőt, és 1 kávéskanál porcukorral megkelesztem. A meleg helyen tárolt lisztben elkeverem a sót, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot, a felolvasztott, majd langyosra hűtött vajat,
két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a kovászt, és a többi langyos tejet hozzáöntögetve tésztát gyúrok. Beleszórom a mazsolát, és a tésztát jól átdolgozom.
Ügyeljünk arra, hogy a tészta inkább kemény legyen, mint lágy, így a tejjel óvatosan bánjunk. A jól kidolgozott tésztát meleg helyen megkelesztem. Ez kb. 45 perc, mindenesetre akkor jó, ha az eredeti mennyiség kétszeresére dagadt. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítom, három egyforma darabra
osztom, majd három rudat sodrok a tésztából és összefonom. A két végét koszorúformába összeillesztem. Kivajazott sütőformába teszem, és letakarva, langyos helyen addig kelesztem, míg el nem éri a forma tetejét. A maradék tojássárgájával
megkenem, rászórom a szeletelt mandulát, és előmelegített sütőben 10 percig 200 fokon (gázsütő 6-os fokozat), majd kb. 30-40 percig
mérsékelt tűzön (gázsütő 5-ös fokozat) szép barnára sütöm.