ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1,5 óra – PÁCOLÁS: 2 óra – Egyik nagy kedvencemet vettem elő ismét: a húsboltban gyönyörű, csaknem másfél kilós combszeletet láttam a pulton. Sertéscombból készítik úgy, hogy keresztbe vágják bőröstől, szalonnástól, csontostól a sertés combját, így egy gyönyörű, ovális, 3-4 centi vastag hússzeletet kapunk. A lényeg, hogy olyan húst vegyünk, melynek minden pontja nagyjából egyforma vastagságú. Ez azért fontos, mert grillezéskor a vékonyabb részek már akár rágósra sülhetnek, miközben a vastag részen még belül nyers maradhat a szték. A húst átmostam, mert csontszilánkos volt. Utána leitattam, mindkét oldalát vastagon bedörzsöltem a fűszerkeverékkel. Ezt úgy készítettem, hogy a mozsárban előbb egy-egy evőkanálnyi koriander- és mustármagot, egy teáskanálnyi római köményt törtem össze, majd egy evőkanálnyi sót, kávéskanálnyi borsot, erős paprikát és kakukkfüvet, őrölt köményt adtam hozzá és törtem át egy kicsit, majd a fokhagymával zúztam össze. Legalább két órát érdemes érlelni az így pácolt húst, melyet aztán közepes faszénparázsra fektettem, majd folyamatosan forgatva nagyjából 20 perc alatt pirosbarnára sütöttem. Akkor jó, ha a húst ujjunkkal megnyomva már nem puha, lágy hússzerkezetet érzünk, hanem egy kicsi ruganyosságot, de még nem kemény húsállagot. Ilyenkor a comb még szaftos, de már nem véres és még nem száraz, rágós. Közben a paradicsomok egyik oldalát addig grilleztem, míg ki nem durrantak, kicsit meg nem barnultak. Krumplikat is süthetünk fóliába csomagolva a rácson, bár én azt most a konyhai sütőben készítettem el. Mikor a krumpli már megszúrva puha volt, keresztbe bevágtam, a résbe sajtszeletet, egy-egy zsályalevelet és teáskanálnyi kacsazsírt, kicsi sót tettem, s néhány percig még így sütöttem.A káposztát felszeletelt, kicsi kacsazsíron lepárolt vöröshagymán sütöttem át, feldarabolt almával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, kicsi cukorral és a borral főztem nagyjából félórán át. A végén még kevés cukorral és – csak mert kellett – balzsamecettel ízesítettem. A sztéket grillezett paradicsommal, párolt káposztával és sajtos krumplival kínáltam fel.
Hozzávalók
4 személyre