Fűszeres húsgombóc fapálcikán
Ez az étel déli és keleti szomszédainknak szinte nemzeti
eledele. A lényege: a darált húst fűszerezik, aztán vagy
nyárson, vagy grillrácson megsütik. Nálunk a jól ismert fasírthoz képest annyi a különbség, hogy ebbe a húsgombócba nem teszek kenyeret, zsemlét. Igaz, ha túl vizes a húskeverékünk, érdemes zsemlemorzsával javítani az állagán. Semmi bonyolult nincs az elkészítésében: a hozzávalókat jól összedolgozzuk, kis gombócokat vagy hurkákat formázunk, vékony fanyársra húzzuk, majd parázson megsütjük. (Érdemes fapálcát használni, tapasztalatom szerint erre jobban tapad a húspép, mint a fémre.) Én szeretem sósabbra és markánsan fűszeresre keverni, mert általában természetes ízű, párolt, sült zöldségekkel, parázsban sült
krumplival, zöld salátával együtt esszük, amelyek mellé illik az erőteljesebb íz. Vörös- és fehérborral egyaránt finom.