Kekszes alap
Egyneművé dolgozzuk a finomra őrölt kekszet az őrölt ánizzsal és az olvasztott vajjal. Kivajazott, 18 cm-es kapcsos tortaformába egyengetjük fél-egy cm vastagon.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 10 percig sütjük, félretesszük.
Karamellás krém
Elkészítjük a karamellt. A cukrot szárazon karamellizáljuk, sózzuk, hozzáadjuk a gyömbért, a vajat, végül a tejjel beállítjuk a szósz sűrűségét.
A szobahőmérsékletű krémsajtot és a mascarponét habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt karamellszószt, a tejfölt, a tejszínt, a tojásokat, a vaníliakivonatot és a keményítőt, a kekszes alapra öntjük.
Sütés előtt a formát alaposan körbebugyoláljuk alufóliával, hogy a víz sütés közben ne tudjon beszivárogni. A tortaformát egy nagyobb tepsibe állítjuk, amit félig-háromnegyedig feltöltünk forró vízzel.
A sajttortát 160 fokon 45-60 percig gőzöljük. Rácson, nyitott sütőajtónál hagyjuk pihenni bő negyedórát, majd megvárjuk, hogy szobahőmérsékleten teljesen kihűljön. Letakarjuk, és másnapig hűtőszekrénybe tesszük. Másnap kevés olvasztott csokival díszítjük.