Gemenci szarvascomb vörösboros gombamártással
A szarvashúst négy-hat szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és lisztben megforgatjuk. A bacont forró olajban megpirítjuk, majd hozzátesszük a húst, és mindkét oldalát két-két percig elősütjük. Ezután a hússzeleteket kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. A megmaradt olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, a hasábra vágott sárga- és fehér répát,
valamint az összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a szegfűszeget, a fahéjat, a majoránnát, a babérlevelet, a rozmaringot, a szerecsendiót, majd a húst visszatesszük és puhára főzzük. A leveskockából fél liter levest csinálunk, szükség szerinti mennyiséget öntünk a hús alá. Ezután a szaftot szűrőn átszűrjük, ízlés szerint utánaízesítjük, hozzáadjuk a lekvárt, a gombát, a vörösbort és a fél narancs levét, majd az így kapott mártást félóráig forraljuk. A tálaláskor a hússzeletekre egy-egy narancsszeletet és gombafejet teszünk, mielőtt a forró mártással leöntjük. Héjában főtt krumplival, hasábburgonyával, esetleg burgonyakrokettel kínáljuk.