A burgonyát megpucolva, kockára vágva sós vízben megfőzzük. Közben feldarabolunk zöldséget, répát. Egy fazékban, kevés zsíron egy kis felaprított vöröshagymát lepirítunk, hozzáadjuk a répát, a gyökeret, fél paprikát, fél paradicsomot. Megszórjuk kis borssal, orölt pirospaprikával, végül petrezselymet darabolunk bele. Felengedjük fél liter vízzel. Közben megfőtt a burgonya, leszűrjük, a főzőlevét hozzáöntjük a zöldséges levesalaphoz, és készre főzzük. Még forrón összetörjük a burgonyát, kihűtjük, utána sózzuk, hozzáadunk egy tojást és annyi lisztet, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a tészta. A negyedét lecsípjük, apró gombócokat csinálunk belőle, és belefőzzük a levesbe. A többit kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kerekre szaggatjuk, és bő, forró zsírban pirosra sütjük. Lekvárral és/vagy fokhagymás tejföllel tálaljuk.
Hozzávalók
4 személyre