- Többször főztük már, de szeretjük, így most ismét előkerült a grillezett sertéscomb. Sokan nem szeretik, mert száraz, de ha egy vastag – 4-5 centi magas – szeletet sütünk, akkor nem lesz az. A hentesnél láttam meg ismét az „ősemberes” nagy szelet combot: a sok húst szinte körbeölelte a bőr, s köztük ujjnyi széles szalonna. Nem bírtam ellenállni: megvettem, lesóztam, borssal szórtam meg, majd 3 gerezd szétnyomott fokhagymával, mustárral és barbecue-szósszal kentem vastagon át. Egy éjszakát állt a hűtőben, majd nagyon vékony parázson sütöttem át. Nagy hő nem jó, mert csak megég, belül viszont még nyers, rágós marad. A lényeg, hogy tízpercenként forgattam a szeletet: a bőrös részt érte inkább körbe a parázs, így szépen át is pirult, gusztusosan felhólyagzott és ropogósra sült a szalonnarész is. Amíg a hús sült, készítettem egy adag steakburgonyát: a krumplit vastagabb cikkekre kell vágni, kicsit sózni, öt perc múlva már annyira nedves, hogy a tetszés szerinti fűszerekkel ízesített lisztbe forgatva már egy kis bundát képez. Ezt kell forró zsiradékban kisütni, mire a hús is elkészül. Mellette ritkán készített sült hagymát kínáltam még. A húst szeleteltem, tálaláskor vajból, sóból, apróra vágott zöldhagymalevélből és egy gerezd szétnyomott fokhagymából készített fűszervajjal kentem meg az
adagokat. Bor és sör illik mellé, utána.
Hozzávalók
4 személyre