Forrás: O. Horváth György

Grillezett füstölt csülök parázson sült krumplis lepénnyel

Grillezett füstölt csülök parázson sült krumplis lepénnyel

Ehhez az ételhez nem kell nagy főzőtudomány. Nincs
család, ahol nem jön be a főtt csülök vagy a krumplis
lepény! De ettek-e már főtt-füstölt csülökszeleteket parázson sütve? Azonnal próbálják ki, mert nagyon finom! Én a legegyszerűbben készítettem el: vettem egy jó nagy hátsó csülköt – lehetőleg olyat választok a hentesnél, amely nem száradt még ki. Lemostam, aztán feltettem főni. Miután forrt vagy tíz percet, a levét leöntöttem, aztán a következő vizében addig pároltam, amíg megpuhult, de még nem főtt át teljesen, azaz csontjaitól nem vált le a hús. A levét félretettem más ételekhez. Mikor a hús kicsit kihűlt, a csontok között először kettévágtam – nem nehéz! – aztán e fél csülköket is kettészeltem. Kaptam négy, nagyjából azonos vastagságú és nagyságú szeletet. Ezeket kicsit megkentem olajjal, és közepes parázson, folyamatosan forgatva, kenegetve megpirítottam. A bőrös részek ropogósra, a húsok pirosas-barnára sültek 20-
25 perc alatt.
Amíg a csülök főtt, megcsináltam a krumplis lepény
tésztáját. Ehhez a krumplit kockára vágtam és megfőztem. Leszűrtem, s mikor langyosra hűlt, hozzákevertem a vajat és áttörtem. Sót, borsot vetettem bele, és a liszttel meg a cukros tejben felfuttatott élesztővel, illetve 3-4 evőkanál olajjal tésztát gyúrtam belőle. Nos, ezt követően még annyi olajat kell apránként adagolni hozzá, hogy dagasztás
közben a massza elváljon az edény falától. Amikor a tészta elkészült, lisztezett lábosba fordítottam, és nagyjából egy órát hagytam kelni. Mire a csülök a grillre került, a tészta is duplájára dagadt. Ebből olajos kézzel szakítottam maréknyi darabokat, és a grillrácsra terített, olajozott alufóliára simítgattam. A lepények alja pár perc alatt megpirult, utána a másik felét már a rácsra boríthattam, nem folyt le a parázsra. Csak arra kell vigyázni, hogy ilyenkor már gyorsabban pirul, könnyebben odakap. A csülökszeleteket a lepénnyel, káposztasalátával és persze vörösborral fogyasztottuk el. Illik mellé tejföl, sült hagyma, torma is.

kaloria 1120 CAL
ido 120 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink