Gubarudak

A tejet meglangyosítjuk. Egy nagy tálba szitáljuk a szoba-hőmérsékletű lisztet. A közepébe kis mélyedést vájunk. Ide morzsoljuk az élesztőt, és szórunk rá egy teáskanálnyi cukrot. Rákanalazunk egy szűk fél deci langyos tejet. Húzunk a tetejére egy kis lisztet, és hagyjuk így állni legalább egy negyedórát. Utána hozzáöntjük a maradék tejet és cukrot, beleszórjuk a sót, és kézzel vagy a robotgép dagasztókarjával közepesen szoros, tehát jól formázható tésztát dagasztunk. Legalább tíz percig gyúrjuk. Akkor jó, ha szépen elválik az edény falától, és szép kis buborékok vannak már a tésztában. Ekkor langyosra olvasztjuk a vajat (ne legyen túl meleg!), és azt is hozzádagasztjuk. A kész tésztából kerek cipót formázunk. Belerakjuk egy vékonyan kiolajozott tálba, letakarjuk, és meleg (de nem forró) helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Több gombócra osztjuk. A gombócokból ovális lapokat nyújtjuk, és hosszában felcsavarjuk, hogy szép egyenes rudakat kapjunk. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, átemeljük a tésztarudakat úgy, hogy legyen köztük hely, mert még kelni fognak. Ismét letakarjuk egy tiszta abrosszal, és hagyjuk fél órát kelni. Végül 180 fokos sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg szép középbarnára nem sülnek (nem baj, ha kicsit kiszáradnak). Pár napig hagyjuk szikkadni szobahőmérsékleten, akkor lesz a legjobb a gubához.

https://videkize.hu/recept/makos-guba/

kaloria 220 CAL
ido 135 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.