Forrás: Gundel Imre: Gasztronómiáról és Gundelekről, Mezőgazdasági Kiadó, 1987

Gundel palacsinta

Előző nap rumba áztatjuk a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap ledaráljuk a diót (nem túl finomra és nem túl durvára). A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, a cukrot, a fahéjat, a leszűrt mazsolát meg a narancshéjat, és 1-2 percig főzzük, hogy kenhető pépet kapjunk (ha szükséges, pici tejet adhatunk hozzá). Ha kihűlt, hozzákeverjük a rum felét is. A palacsintákat megkenjük a krémmel, és felcsavarjuk, melegen tartjuk.

A mártáshoz felforraljuk a tejet a 3 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. A csokit gőz felett megolvasztjuk. A tejszínből habot verünk. A tojássárgájákat kikeverjük 8 dkg cukorral, a kakaóporral, a liszttel és a pici hideg tejjel. Folyamatos keverés közben hozzáöntjük vékony sugárban a forró tejet. Gőz felett besűrítjük. Levesszük felőle, kevergetve kihűtjük, majd beleforgatjuk a felolvasztott csokit, a tejszínhabot és a maradék rumot. Serpenyőben, a felforrósított vajon a megtöltött palacsinták mindkét oldalát ropogósra sütjük. Tűzálló tálra fektetjük, a felét meglocsoljuk a mártással.

Palacsintatészta alaprecept

kaloria 470 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Forrás: Gundel Imre: Gasztronómiáról és Gundelekről, Mezőgazdasági Kiadó, 1987

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.