Forrás: Receptposta

Gyömbéres birsalmasajt

Főzés: 3 óra

Alaposan megmossuk a birset, majd héjastul negyedeljük. A csutkát és a hibás részeket kivágjuk, hámozni nem kell. Feldaraboljuk. Nagy befőzőlábasba rakjuk, öntünk alá egy kevés vizet, rácsavarjuk a két citrom levét, és időnként megkeverve addig főzzük, míg a kemény gyümölcs teljesen meg nem puhul. Ekkor botmixerrel áttörjük.

Lemérjük, kilónként 80 dkg kristálycukrot adunk hozzá. Visszarakjuk a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett még 45-60 percig főzzük. Vigyázni kell, mert a sűrű massza fröcsköl, és könnyen megégethet bennünket. Egy hideg kistányérra teszünk a masszából egy evőkanálnyival. Ha rögtön bebőrösödik a teteje, akkor kész vagyunk. (Ha nem, akkor folytatni kell a főzést.)

Tetszőleges formákat kibélelünk átlátszó fóliával, hideg vízzel kiöblítjük. A gyömbért meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Elkezdjük megtölteni a formákat, és időnként belefektetünk pár szelet gyömbért és/vagy beleszórunk egy kis diót. Ügyelünk arra, hogy a formák tetejére is birsalmamassza kerüljön. Két-három napig hagyjuk szobahőmérsékleten dermedni. Utána papírra borítjuk, és száraz helyen szárítjuk, naponta megfordítjuk. Ha már jó keményre száradt, celofánba vagy papírba csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk.

Szegfűszeges birsalmasajt mandulával és dióval

kaloria 200 CAL
ido 240 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Forrás: Receptposta

Ajánlataink