Forrás: Pásztor Tünde

Gyöngyhagymás szarvasragu burgonyafánkkal

Finomra vágjuk a meghámozott vöröshagymát, pár evőkanál zsiradékon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy percig sütjük együtt. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, ezzel összesütjük az alapot. Rárakjuk a nagyobb kockákra vágott húst, és nagy lángon körbepirítjuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket: a babérleveleket, a mustárt, a borsot, az őrölt borókabogyót meg szegfűborsot. Öntünk alá pici vizet, teszünk egy fedőt a lábasra, és elkezdjük párolni. Időnként megkeverjük, és ha szükséges, öntünk alá mindig egy kevés vizet, de arra törekszünk, hogy a végén jó sűrű szaftja legyen.

Ha már majdnem puha a hús, hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt sárgarépát és a leszűrt gyöngyhagymát, és együtt rotyogtatjuk még egy ideig.

 

A burgonyafánkhoz héjastul megfőzzük a krumplit, majd még tűzforrón meghámozzuk, és rögtön áttörjük. Kiterítve hagyjuk szikkadni és hűlni.

Ha már teljesen hideg, megsózzuk, reszelünk rá egy kevés szerecsendiót. Összegyúrjuk a három tojással, és annyi liszttel, hogy nagyon sűrű nokedlitésztára hasonlítson az állaga. Bő olajat forrósítunk egy serpenyőben. Belemártunk a forró olajba egy evőkanalat, és ezzel szaggatunk kisebb fánkokat az olajba. Közepes lángon mind a két oldalt megsütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla a felesleges zsiradékot. Csak frissen finom.

Birssel sült szarvas mártással

 

kaloria 730 CAL
ido 190 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

A szarvasraguhoz:

1 kg szarvashús (comb)

1 nagy üveg (kb. 7 dl) ecetes gyöngyhagyma

3 sárgarépa

3 vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

140 g sűrített paradicsom

1 evőkanál dijoni mustár

2-3 babérlevél

1 kávéskanál őrölt borókabogyó

1 nagy csipet őrölt szegfűbors

zsiradék

bors

A burgonyafánkhoz:

4-5 nagyobb burgonya

kb. 20 dkg liszt

3 tojás

szerecsendió

olaj a sütéshez

Forrás: Pásztor Tünde

Ajánlataink