Robotgép táljába tesszük a tojásfehérjéket, hozzáöntjük a cukrot. Magas fokozaton kemény habot verünk belőle. Két részletben hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, hogy a habot ne törjük össze.
A kandírozott és aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, megforgatjuk egy evőkanál lisztben. A tésztához adjuk a durvára vágott dióval és a csokival együtt. Hozzászórjuk a sót, ráöntjük a tejszínt. Óvatos, széles mozdulatokkal keverjük, mert különben összeesik a tészta.
A püspökkenyérformát vékonyan kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel és beleöntjük a tésztát. Elegyengetjük a tetejét, és 170 fokra előmelegített sütőben – lehetőleg légkeveréssel – 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a fogpiszkálóra a tészta, akkor jó.
Rácsra téve kihűtjük, kifordítjuk a formából és megszórjuk porcukorral.
Adventi készülődés a Vidék ízével – 13 csodás gyümölcskenyér