Hagyományos erdélyi kuglóf
Egy kis édes ráhangolódás a húsvétra, egyben végső búcsú a téltől ünnepélyes keretek között – mert a
kuglófhoz mindig kell (kell?!) valami alkalom. A megolvasztott margarint habosra keverem a tojássárgájával és a cukorral. Amint felolvadt a cukor,
hozzákavarom a mézet és a citrom levét. A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a vaníliás
cukrot, és kb. 5 perc alatt duplájára kelesztem. Ha megdagadt, összekeverem a tojásos-cukros masszával.
Míg pihen az élesztő, összeállítom a kuglóf száraz részét. A darált diót összekeverem az őrölt fahéjjal és a
kukoricaliszttel, majd az egészet öszszedolgozom
az élesztős masszával – ami akkor jó, ha tejföl sűrűségű. Beleteszem a kivajazott, kilisztezett kuglófformába, félórát kelesztem, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm. Ha kész, sütőrácsra teszem, s csak kihűlés után emelem ki a formából. Végül vízgőz fölött
megolvasztott csokoládét csurgatok rá, vagy egyszerűen megszórom vaníliás cukorral.