Hajtogatott tepertős pogácsa

Elkeverjük a cukorral a tej felét, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben a lisztet elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést vájunk, beletesszük a tejfölt, a bort, a tojást, a maradék tejet, a puha vajat és a felhabosodott élesztőt. Addig dagasztjuk, míg a tészta már nem ragad a tálhoz. Átlátszó fóliával lefedjük, konyharuhát borítunk rá, és 30-40 percig hagyjuk kelni.

Ha a tészta duplájára nőtt, lisztezett munkafelületre borítjuk, kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük egy adag tepertőkrémmel, megszórjuk frissen őrölt borssal. Gondolatban három részre osztjuk a tésztát, és jobbról és balról is a középső részre hajtjuk. Az így kapott csíkot megint megkenjük tepertővel, majd a tésztát fentről és lentről is a közepéig visszahajtjuk.

Egy nagyobb tállal letakarjuk, és hagyjuk 30 percig pihenni. A hajtogatást és tepertővel lekenést még kétszer megismételjük, közte 30 perc pihentetéssel.

Végül jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, a tetejét berácsozzuk. Öt centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetjük, hagyjuk 20-30 percig pihenni. Megkenjük tojással a tetejüket, ügyelve, hogy ne csorogjon le az oldalukon, mert akkor nem tudnak szépen felemelkedni. 190 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Egri tepertős pogácsa

kaloria - CAL
ido 260 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink