20 dkg hideg vajat összedolgozunk 10 dkg liszttel. Téglatestet formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és berakjuk a hűtőszekrénybe. Az élesztőt belemorzsoljuk egy deci langyos, cukros tejbe, és hagyjuk felhabosodni. A maradék 40 dkg lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a maradék 5 dkg vajat megolvasztva, a citromhéjat, a cukrot, a sót, valamint a felfutott élesztőt. Több kisebb adagban hozzáöntjük a meglangyosított tejet. Csak annyit használunk el belőle, hogy közepesen kemény kelt tésztát tudjunk dagasztani. A szépen kidolgozott tésztát cipóvá formázzuk, és langyos helyen letakarva a hőmérséklettől függően 40-60 percig kelesztjük. Utána enyhén lisztezett deszkán lóhere alakra kinyújtjuk. A közepére rakjuk a hideg, lisztes vajat. Ráhajtjuk a szárnyakat, és kinyújtjuk. Szimplán hajtogatjuk (háromrétegű téglalapot kapunk). Hideg helyen pihentetjük félórán át. Utána elővesszük, 90 fokkal elfordítva kinyújtjuk, és dupla hajtogatás következik (négy rétegű téglalap a végeredmény). Ismét félóra pihentetés következik (hideg helyen), majd utoljára megint szimplán hajtogatunk. Ismét hideg helyre rakjuk egy félórára.
Hozzávalók
4 személyre