Halburger
Összekeverjük a hozzávalókat, négy nagy pogácsát lapogatunk a masszából, majd grillserpenyőben vagy grill alatt megsütjük mindkét oldalukat.
Hamburgerzsemle
Egy csésze langyos vizet elkeverünk egy csésze liszttel, egy evőkanál cukorral és kb. 6 gramm élesztővel. Zacskóba húzzuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 12 órát.
A sütéskor ezt a kovászt összedagasztjuk a maradék hozzávalókkal. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Hagyjuk a duplájára kelni. Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, 10-12 zsemlét formálunk belőle, kicsit ellapítjuk őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, letakarva megint kelesztjük. Sütés előtt megkenjük langyos felvert tojással, és megszórjuk kevés fekete vagy fehér szezámmaggal.
230 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni. 5 perc múlva levesszük a hőmérsékletet 180 fokra. Szép pirosra sütjük, rácson hagyjuk hűlni.