Halikraleves babérlevéllel, kakukkfűvel és citrommal
Már az elején jó tisztázni: a megadott hal- és zöldségmennyiség nem szentírás, miután ki több, ki kevesebb zöldséggel szereti a halleveseket. A julienne-re vágott zöldségeket, a vékony karikákra vágott hagymát, a felaprított kakukkfüvet, a babérlevelet, a citromhéjat és az egész borsot vízben felteszem főni. Amikor a zöldség megpuhult – ezt folyamatosan ellenőrzöm –, belefőzöm a keserűfogától megszabadított halfejet, az előzetesen felszeletelt, beirdalt, jól megsózott halfilét és a hártyájától megfosztott halikrát. Rövid ideig együtt főzöm a zöldségekkel. Vajjal vagy olívaolajjal rántást készítek, amelybe igen szép színű, enyhén csípős szegedi pirospaprikát teszek. Ezután a két liter halalaplével – rosszabb esetben vízzel – feleresztem a rántást, így adom a leveshez. Egyet rottyantok rajta. Tálalás előtt kihalászom a babérlevelet, a kakukkfüvet, a citromhéjat,
de a zöldséggel együtt kínálom a hallevest.