Forrás: O. Horváth György

Halszeletek mártásokkal

Halszeletek mártásokkal

Lényegében háromféle ízesítésű sült halat készítettem. A halfiléket beirdaltam, azaz 4 milliméterenként a bőréig átvágtam a húst, de nem mindenütt, hanem csak ott, ahol szálka van. Aztán a filékből 2,5 centi széles, hosszúkás szeleteket vágtam. A hal egyharmadát félre tettem, a maradékot besóztam. Egy tálkába fél deci olajat öntöttem, sóztam, borsoztam, majd egy-egy narancs és citrom héját reszeltem bele, illetve fél citrom
és egy narancs levét facsartam rá. Ebbe áztattam bele a
halszeletek harmadát. Nagyjából 20 perc pácolás elég is neki, aztán máris süthető. Hozzá a répát és a gyökeret vékony hasábokra vágtam, egy narancs héját lehámoztam, úgy, hogy a fehér héjrész ne maradjon rajta. Ezt 5 deka vajon 10 percig pároltam, majd a kisült narancsos-citromos halszeletekhez kínáltam. Ez ugyan nem mártás, de igen kellemes citrusos alapízt ad.
A másik ízesítéshez bepaníroztam a halak következő harmadát, úgy, hogy a zsemlemorzsa felét egy-egy rész lenmaggal, szezámmaggal és aprított mogyoróval helyettesítettem. Forró olajban kisütöttem, hozzá babmártást kínáltam. Ez úgy készült, hogy 5 deka vajon átpirítottam fél marék felkarikázott újhagymát, 1-2 gerezd szétnyomott fokhagymát, fél zöldpaprikát kicsire
kockázva. Majd jöhetett a bab – ez lehet konzerv vagy fagyasztott is. 5 perc alatt átpuhult, ekkor morzsoltam bele a márványsajtot, fél pohár fehérbort, majd fél marék aprított petrezselyem és kapor került bele.
A harmadik ízváltozat sem ördögi dolog! A halat hagyományosan paprikás lisztben megforgattam, majd kisütöttem. Ezalatt egy kis lábosban fél deci olajat melegítettem, ebben egy evőkanál édes paprikakrémet szétterítettem, majd a tűzről levéve fél kanál őrölt paprikát futtattam meg benne. Beledobtam néhány karika erős zöldpaprikát, illetve egy apróra felkockázott paradicsomot. Pár percig kis lángon pároltam, majd fél deci vízzel felöntöttem. Ennek hatására durrant be igazán a mártás, és lett krémesen selymes. A hal eközben meg is sült. Egyszerű főtt rizzsel és az enyhén
csípős mártással tálaltam. Száraz fehérbort, esetleg pezsgőt kínálhatunk hozzá.

kaloria 360 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink