Hargitai bográcsos káposzta

Apróra vágjuk a húsos szalonnát, és egy bográcsban vagy egy jó nagy lábasban kipirítjuk egy evőkanál zsíron. Hozzáadjuk a két apróra vágott vöröshagymát, átlátszóra pároljuk. Rátesszük az késsel felaprított fokhagymát, egy percig pirítjuk együtt.

Rátesszük a felkockázott csülköt, és nagy lángon addig pirítjuk, amíg ki nem fehérednek a húskockák. Belerakjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a fűszerekkel (őrölt pirospaprika, borsikafű, majoránna, kömény). Ráöntjük az alaplét is, és fél órán át főzzük.

Ekkor mehet a főzőedénybe a felkockázott lapocka is. Ismét fél óra rotyogtatás következik, közben időnként megkeverjük.

Ha már majdnem puhák a húsok, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és a felkockázott vagy felcsíkozott káposztát is. Ha szükséges, kis vizet is öntünk rá (annyi kell, hogy jól ellepje az összes alapanyagot, a végén majd sűrűre főzzük). Még körülbelül 30 percig főzzük.

A maradék zsírból és az egy evőkanál lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele az ételt, végül hozzákeverjük az összevágott kaprot, és pici ecettel tesszük pikánsabbá az ízét.

Keresztapum pörköltje

kaloria - CAL
ido 160 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

25 dkg sertéslapocka

30 dkg sertéscsülök

15 dkg füstölt kolbász

10 dkg kolozsvári szalonna

1 káposzta

1 t. v. paprika

1 paradicsom

2 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál szárított borsikafű

1 kávéskanál szárított majoránna

1 kávéskanál őrölt kömény

1 csokor kapor

1 kávéskanál 10%-os ecet

1 l sertésalaplé

1 evőkanál liszt

2 evőkanál zsír

bors

Ajánlataink