Apróra vágjuk a húsos szalonnát, és egy bográcsban vagy egy jó nagy lábasban kipirítjuk egy evőkanál zsíron. Hozzáadjuk a két apróra vágott vöröshagymát, átlátszóra pároljuk. Rátesszük az késsel felaprított fokhagymát, egy percig pirítjuk együtt.
Rátesszük a felkockázott csülköt, és nagy lángon addig pirítjuk, amíg ki nem fehérednek a húskockák. Belerakjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a fűszerekkel (őrölt pirospaprika, borsikafű, majoránna, kömény). Ráöntjük az alaplét is, és fél órán át főzzük.
Ekkor mehet a főzőedénybe a felkockázott lapocka is. Ismét fél óra rotyogtatás következik, közben időnként megkeverjük.
Ha már majdnem puhák a húsok, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és a felkockázott vagy felcsíkozott káposztát is. Ha szükséges, kis vizet is öntünk rá (annyi kell, hogy jól ellepje az összes alapanyagot, a végén majd sűrűre főzzük). Még körülbelül 30 percig főzzük.
A maradék zsírból és az egy evőkanál lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele az ételt, végül hozzákeverjük az összevágott kaprot, és pici ecettel tesszük pikánsabbá az ízét.