Házi mákos rétes

  1. Ezt a pofonegyszerű, saját gyártású rétestésztát igazán kár lenne mirelittel helyettesíteni. A lisztet a gyúródeszkára szitálom, mélyedést készítek a közepébe. Beleszórom a sót, 1 dl meleg vizet, 1 tojást és az olajat. A liszttel sima tésztává gyúrom. Lefedem zsírpapírral, majd ráborítok egy meleg, száraz lábost.
    30 percig pihentetem.
  2. Lisztezett abroszon kissé kinyújtom a tésztát, megkenem a tetejét olvasztott vajjal. Kézzel óvatosan széthúzkodva 50 x 70 cm-es téglalapot formálok belőle.
    A tészta olyan vékony legyen, hogy átlátsszék a terítő mintája. A szabálytalan széleket egyenesre vágom. A tésztát meglocsolom meleg vajjal, ecsettel elkenem. A tészta kétharmadát meghintem töltelékkel. A rövidebb széleken 3 cm-nyi helyet hagyok, hogy ne folyjon ki a mákos massza. Egyenletesen elosztom a tetején az almát. A tészta rövidebb oldalait visszahajtom, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerem. A rétescsíkot kivajazott sütőlapra helyezem, és megkenem vajjal. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 50 percig sütöm. Porcukorral meghintve tálalom.
  3. A töltelékhez a darált mákot meglocsolom kb. 4-5 dl forró vízzel. Állni hagyom, amíg magába szívja a nedvességet, majd összekeverem a cukorral, a mézzel, a tojással, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával. Ezután meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem az almát.

Almás rétes túrós-marcipános tésztából lépésről lépésre

Juci néni almás mákos rétese

kaloria 560 CAL
ido 70 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.