A PULYKAMELLSZALÁMIHOZ:
ELŐKÉSZÍTÉS: 30 perc – PIHENTETÉS: 1 óra – FŐZÉS: 1 óra
Kisebb kockákra felvágjuk a pulykamellet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, és hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Ezután hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják a húst. Aprítóba rakjuk a hús kétharmad részét, hozzáadjuk a felkockázott bacont, és pár perc alatt pépesítjük. (Húsdarálón is ledarálhatjuk, ha nem áll rendelkezésünkre aprító.) Ekkor adjuk hozzá a maradék húst, és már csak párat nyomunk, hogy a második adag hús kicsit darabos maradjon.
Apró kockákra vágjuk a sajtot, kanállal hozzákeverjük a húsmasszához. Levágunk egy nagyobb átlátszó fóliát, rárakjuk a bekevert, ízesített húst, és szorosan feltekerjük, hogy feszes rudat kapjunk. A fólia két végét jó szorosan megcsavarjuk, hogy olyan legyen, mint egy nagy szaloncukor. Egy nagy alufólia-darabot tépünk (lehet dupla is), ráhelyezzük az átlátszó fóliába csomagolt húst, és ebbe is betekerjük, a végeit jó szorosan megcsavarjuk. Egy jénai tálba (vagy egy kisebb tepsibe) öntünk körülbelül másfél deci vizet, belehelyezzük a becsomagolt húsrudat. 130 fokra előmelegített tepsiben egy órán át gőzöljük.
Amikor letelt az idő, kivesszük a sütőből, majd óvatosan, nehogy a kezünket felcsapja a gőz, kicsomagoljuk az elkészült sonkát. (Gőzölés közben elég sok vizet enged a hús, így nem kell attól tartani, hogy esetleg megég a csomagolás alatt.)
A LEKENÉSHEZ:
Az olajat összekeverjük a pirospaprikával, körbekenjük a még meleg sonkatekercset, és hagyjuk teljesen kihűlni.